Ceritakan sambutan Hari Guru di sekolah anda. (PMR 2011 soalan 3)

          16 Mei setiap tahun merupakan tarikh yang amat bermakna bagi pendidik bangsa. Pada setiap tahun Hari Guru pasti akan diraikan  setiap sekolah di Malaysia. Tujuan menyambut Hari Guru adalah untuk meraikan mereka yang telah banyak berkorban masa dan tenaga untuk mendidik para pelajar agar menjadi seorang insan yang berjaya dan berguna kepada bangsa, agama dan negara. Sekolah saya juga tidak ketinggalan untuk menyambut perayaan Hari Guru yang penuh bermakna walaupun serba sederhana.

           Pada 16 Mei yang lalu, sekolah saya telah menyambut Hari Guru dengan begitu meriah. Para guru perempuan dan lelaki memakai pakaian yang sungguh menawan dan segak belaka. Kami dapat menyaksikan wajah-wajah keceriaan yang tergambar pada setiap pendidik kami. Para pelajar juga tidak ketinggalan untuk menyambut Hari Guru. Tanpa paksaan,  masing-masing membawa hadiah yang pelbagai saiz untuk dihadiahkan kepada guru-guru mereka.

             Tepat pada jam 8.30 pagi, semua guru dan pelajar diarahkan masuk ke dewan untuk bersama-sama menyaksikan aktiviti-aktiviti yang akan dilakukan oleh para guru di sekolah kami. Dewan sekolah kami juga telah dihias cantik dengan kad-kad ucapan Hari Guru kepada semua guru dan belon-belon yang diikat cantik bergantungan pada setiap pintu dewan. Para pengawas yang menjadi jawatankuasa kerja kelihatan berbaris di sepanjang dewan dengan memegang sekuntum bunga mawar merah untuk dihadiahkan kepada setiap guru.

          Acara di dalam dewan bermula pada pukul 9.00 pagi. Acara yang pertama diadakan ialah memotong kek sempena hari guru secara beramai-ramai dan acara ini dibantu oleh pelajar-pelajar Tingkatan Lima. Kami terpegun melihat kek besar berbentuk angka sepuluh sebagai tanda ulang tahun sekolah yang berusia sepuluh tahhun. Selepas acara tersebut, para guru diminta untuk menyanyikan lagu sempena Hari Guru secara beramai-ramai tanpa menggunakan mikrofon. Para pelajar bersorak gembira mendengar nyanyian yang dipersembahkan oleh para guru.

          Setelah selesai melakukan aktiviti menyanyikan lagu Guru Malaysia, para guru  dibahagikan mengikut kumpulan yang telah ditetapkan untuk melakukan aktiviti teka silang kata yang disediakan oleh pelajar Tingkatan Lima. Aktiviti ini berlangsung selama empat puluh minit dan markah diambil untuk memenangi hadiah yang disediakan. Kemudian, setiap guru diberikan sebiji buah epal dan sebilah pisau dan aktiviti membuang kulit epal tersebut tanpa henti dan tidak terputus.

            Aktiviti Hari Guru berkenaan diteruskan dengan eksplorasi yang dimainkan oleh para guru secara berkumpulan berdasarkan petunjuk yang diberikan. Aktiviti tersebut dilakukan di dalam kawasan sekolah yang jaraknya tidak jauh dari bangunan dewan supaya tidak memenatkan para guru  untuk mencari barang dikendaki. Ramai pelajar membantu para guru untuk cepat sampai di dalam dewan dan kira sebagai pemenang aktiviti tersebut..Aktiviti ini hampir menelan masa satu jam untuk semua guru melepasi cabaran yang diberikan.

             Setelah 1 jam 30 minit aktiviti di luar dewan dijalankan, para guru dan murid dibenarkan untuk keluar rehat. Tepat pada pukul 12.30 tengah hari, semua pelajar dan guru dikehendaki masuk ke dalam dewan semula untuk melaksanakan aktiviti yang seterusnya. Para pelajar juga telah membawa hadiah yang hendak diberikan kepada guru-guru mereka. Setelah para pelajar dan guru duduk di kerusi masing-masing, pengerusi majlis menyuruh pelajar yang terlibat dalam aktiviti persembahan lakonan dan sajak tampil ke atas pentas untuk melakukan persembahan mereka.

            Sekitar jam 12.30 tengah hari, lakonan yang disampaikan oleh wakil pelajar tingkatan empat telahberjaya mencuit hati guru dan para pelajar. Selepas babak lakonan dipersembahkan, aktiviti membalas pantun yang diwakili pelajar Tingkatan Tiga juga mendapat sorakan yang begitu gemuruh. Kemudian, pengerusi majlis membenarkan pelajar untuk menyerahkan hadiah yang ingin dihadiahkan kepada guru masing-masing. Setelah selesai, pelajar memberi hadiah kepada guru, pengerusi majlis mengumumkan pemenang yang memenangi aktiviti yang telah disediahkan.

            Menjelang jam 2.00 petang, puan Pengetua mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepada semua pelajar dan guru yang berjaya melaksanakan Hari Guru pada kali ini. Kemudian, semua pelajar dibenarkan pulang. Kami semua pulang ke rumah dengan perasaan yang gembira.

 

 

Advertisements

3 thoughts on “Ceritakan sambutan Hari Guru di sekolah anda. (PMR 2011 soalan 3)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s