Mutu sukan negara masih perlu ditingkatkan (PMR 2011 soalan 4)

Piala Thomas, dan Piala Suzuki sentiasa menjadi  dan impian seluruh rakyat Malaysia dalam arena bola sepak dan badminton. Marcapada ini, aktiviti sukan banyak kini semakin mendapat tempat di hati setiap lapisan masyarakat di negara kita. Hal ini berlaku demikian kerana kejayaan atlet-atlet negara menggenggam piala berkenaan telah berjaya mengharumkan nama negara di persada dunia dalam bidang sukan. Namun demikian, secara umumnya mutu sukan di negara kita masih belum mencapai tahap yang membanggakan. Pelbagai usaha  perlu dilakukan untuk meningkatkan lagi mutu sukan di negara ini.

Satu usaha yang perlu dilakukan ialah pihak sekolah perlu mewajibkan pelajar-pelajar agar aktif bersukan selaras  dengan konsep satu murid satu sukan. Secara tidak langsung, penyertaan murid-murid dalam bidang sukan akan dapat ditingkatkan. Pihak sekolah wajar mengenakan tindakan disiplin kepada mana-mana murid yang tidak melibatkan diri dalam bidang sukan kecuali murid-murid yang mendapat surat sakit daripada doktor. Sesungguhnya bersukan seharusnya dipupuk sejak di bangku sekolah lagi.

Selain itu, pihak-pihak yang tertentu haruslah mengadakan kempen kebaikan bersukan kepada masyarakat. Kempen yang berkesan ialah kempen melalui media massa seperti televisyen dan akhbar. Dengan adanya kempen tersebut, necsaya masyarakat akan tertarik untuk menyertai sukan. Hal ini berlaku sedemikian kerana banyak kebaikan yang akan diperoleh masyarakat melalui aktiviti bersukan. Dengan bersukan, penyakit yang berpunca daripada berlebihan berat badan atau obesiti yang semakin meningkat dalam kalangan masyarakat akan dapat dikurangkan. Jelaslah di sini bahawa kempen dapat membantu dalam meningkatkan mutu sukan di negara ini.

Selain itu, pihak yang tertentu mestilah memberi insentif dan hadiah kepada para peserta yang menyertai pertandingan sukan. Keadaan ini akan menggalakkan lagi orang ramai untuk menyertai aktiviti-aktiviti sukan yang diadakan. Sebagai contoh, pemberian biasiswa sukan perlu  kepada murid-murid sekolah yang cemerlang dalam sesetengah jenis sukan. Di samping itu, pihak penganjur tidak seharusnya menaburkan janji-janji kosong kepada para peserta kerana akan menyebabkan para peserta tidak berminat untuk menyertai aktiviti-aktivit yang bakal diadakan.

Di samping itu, pihak kerajaan seharusnya menyediakan peralatan sukan yang secukupnya. Kelengkapan peralatan sukan akan membangkitkan semangat para pelajar untuk bersukan. Contoh  prasarana sukan ialah gelanggang, stadium, trek di samping peralatan seperti bola, jaring dan sebagainya. Di sekolah juga, perlu dilengkapkan dengan peralatan sukan yang secukupnya bagi menggalakkan pelajar-pelajar bersukan. Sekiranya peralatan tidak mencukupi, semangat pelajar yang ingin menyertai aktiviti bersukan akan menjadi kendur.

Konklusinya, banyak usaha yang perlu dilakukan agar mutu sukan negara dapat ditingkatkan. Oleh itu, sama-samalah kita berusaha untuk meningkatkan mutu sukan negara supaya dapat meningkatkan lagi kejayaan negara dalam bidang sukan. Sesungguhnya mutu sukan negara dapat ditingkatkan sekiranya kita semua sebagai rakyat di negara ini menggembleng tenaga bagi mencapai matlamat sukan untuk perpaduan dan sukan untuk semua. Majulah sukan untuk negara.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s